ma. sep 26th, 2022

Pulled pork maken doen we natuurlijk allemaal wel eens. We gebruiken dan meestal een varkens nek maar wij gebruiken dit keer een Boston Butt. De Boston Butt is de Amerikaanse manier van uitsnijden en word gebruikt bij de barbecue wedstrijden. Een Boston Butt heeft een laag spek op de bovenzijde.

Als je deze laag te dik vind kan je het helemaal eraf snijden of een laagje zoals wij deden want ik hou wel van een randje vet aan dit vlees (omdat het low&slow word bereid)

Wij laten dus een laagje vet zitten en dan is het belangrijk dat je het kruislings insnijd.

Het vlees kan je pekelen voor oa meer smaak aan de binnenzijde. Voor de pekel gebruiken wij 3 cups appelsap, 3 cups appelazijn, 2 eetlepels honing en 2 theelepels worcestersaus.

Aan de buitenzijde gebruik je een rub, die kan je zelf maken of gebruik jouw eigen favoriete rub.

En dat doe je natuurlijk aan beide kanten.

Na dit gedaan te hebben pakken we de Boston Butt in, doe dit met huishoud folie en pak het strak in. Plaats het dan een nacht in de koelkast.

De volgende dag haal je het vlees uit de koelkast. In de tussentijd breng je de barbecue naar een temperatuur van 110 – 120° Celsius. Als je deze hebt bereikt kan het vlees erop.

Voor de rooksmaak voeg je wat rookhout toe, ik gebruik wat kersen chunks. Na 5 uur op de barbecue ga je de Boston Butt een saus laag geven. Vaak is het gemakkelijk om een barbecuesaus (even verwarmen) te gebruiken. Dit zorgt gelijk voor een mooie bark.

Als je dan na 2 uur kijkt begint het vlees mooi te kleuren.

Nu is het tijd om de Boston Butt in te pakken met 2 lagen aluminiumfolie en wacht je tot je een kerntemperatuur bereikt van 88°Celsius.

Bij het bereiken van deze temperatuur prik je met een thermometer om te kijken of het zacht aanvoelt, als dit nog niet zo is laat het vlees dan nog 15 minuten op de barbecue en net zolang tot het vlees zacht aanvoelt (denk aan een mes in de boter steken)

Daarna pak je het vlees in in aluminium folie en laat het minimaal een uur rusten. Dan is het tijd om dit mooie stuk vlees te bekijken. Natuurlijk gaan we eerst het bod (schouderblad) er uit halen.

En kijk hoe schoon het bod eruit komt.

En het is altijd leuk om even op het vlees te duwen en te zien hoe zacht het is.

Dan alles een beetje uit elkaar trekken.

Wat saus erover (dit is barbecuesaus met de sappen van het vlees).

Even mengen.

En natuurlijk proeven! Geloof me, een heerlijke pulled pork, geweldig.

Natuurlijk gaat het ook op een broodje met wat augurk en nog wat saus.

Bekijk ook de video op YouTube en abonneer je gratis op ons kanaal.

 

Door bensbq