wo. dec 7th, 2022

Deze keer wil ik je laten zien hoe je pulled pork kan maken van een Boston Butt. Een Boston Butt is het Amerikaanse stuk varkensvlees waar pulled pork van word gemaakt. Omdat in Amerika het varken anders verdeeld, uitgesneden word dan in Nederland is het hier niet overal verkrijgbaar maar de Boston Butt bestaat eigenlijk gewoon uit de procureur (de nek) en een gedeelte van de schouder met het schouderblad (bot) er nog in. Ik had mijn Boston Butt via Sherwood Wholesale Foods gekregen. Zoals je ziet zit er nog een dikke speklaag op.

Natuurlijk kan je er voor kiezen om de Boston Butt te trimmen maar persoonlijk vind ik dat zonde, de speklaag geeft tenslotte ook smaak en als je er niet van houd in het eindresultaat (net zoals ik) kan je het er later nog afsnijden.
Als eerste snij je het spek in.

Ik doe dat kruislings, door het spek heen, net in het magere vlees zodat de sappen er lekker in kunnen trekken tijdens de bereiding.

Als dat gedaan is gaan we het vlees kruiden, ik gebruikte een kant-en-klare pulled pork rub. Verder kan je er voor kiezen om het vlees te injecteren met appelsap/appelazijn voor nog meer malsheid en smaak maar persoonlijk vind ik het zonde om een Boston Butt te injecteren dus koos ik daar niet voor. De speklaag bovenop vind ik voldoende en zal een goed eindresultaat moeten opleveren.

Als we de rub lekkker hebben ingewreven (en vooral goed tussen de spekblokjes) draaien we het vlees om en kruiden de andere kant.

Nu is mijn Boston Butt klaar. Ik pak het in met plastic folie en laat het een nacht in de koelkast zodat mijn rub goed kan intrekken.

De boston Butt heb ik op de zgn ‘snake methode’ bereid (wil je weten hoe dat werkt zoek dan even op google voor de uitleg) bij een temperatuur van zo’n 125°C. en als rookhout gebruikte ik whiskey chunks en apple wood chips. Omdat het stuk vlees best groot is heb ik wat alu folie gebruikt als hitteschild om verbranden tegen te gaan. Maak je gebruik van een smokey mountain of een kamado dan heb je hier natuurlijk geen last van.

Na enige tijd werd het licht buiten dus keek ik ff onder de klep. (moet toch foto’s maken en filmen, vandaar)

Als mijn Boston Butt er 5 uur op heeft gelegen ben ik beide kanten gaan lakken met een barbecuesaus en gaan we nog 2 uurtjes verder.

Na die 2 uur zag de Boston Butt er al lekker uit. Nu gaan we het inpakken in alu folie en wachten we tot we 88°C. bereiken.

Bij het bereiken van de 88°C. pakken we het uit, de Boston Butt pakken we in nieuw alu folie en laten het rusten voor tenminste 1 uur.

De sappen die overbleven in de folie gebruiken we natuurlijk in de eindsaus, je kan een kant-en-klare gebruiken of er één zelf maken.

Na de rust periode van de Boston Butt koos ik ervoor om de spekblokjes te verwijderen.

En dan is het tijd om de Boston Butt te bekijken. De onderkant heeft een iets mindere bark (dit is omdat ik de spekblokjes aan de bovenkant hield tot het bereiken van de 88° kern en de sappen in de folie naar onderen zakken, met de spekblokjes naar beneden was de bark aan deze kant dus mooier geweest)
Het schouderblad komt er in ieder geval mooi schoon uit, dus de gaaring is perfect.

Dan is het tijd om te pullen, je ziet een mooie smoke rand.

Dan gaat de eindsaus erbij.

En we mengen de saus door het vlees.

Dan word het tijd om een paar broodjes te maken. Zachte broodjes koos ik voor en natuurlijk kan je daar wat coleslaw opdoen maar persoonlijk hou ik daar niet zo van. Wel natuurlijk een paar pickles erop!

En je broodje pulled pork, gemaakt van een Boston Butt is klaar.

Ik zou zeggen enjoy en tot de volgende keer!

Door bensbq