ma. sep 26th, 2022

Deze keer in BensBQ maakten we dikbevleesde buikribben, St Louis style ribs. Met een huisgemaakte rub en barbecuesaus, maar we begonnen om de buikribs te pekelen.

Voor de maat van mijn bak die ik ging gebruiken had ik een pekel nodig van zes liter. Eerst 1 liter aan de kook brengen, dan 150 gram colorozozout en 450 gram zeezout erbij en verder een paar kruidnagels, een steranijs, paar jeneverbessen, handje pepers, 3 laurierblaadjes, takje rozemarijn en wat tijm. Dit alles brachten we aan de kook.

Zodra de pekel was afgekoeld ging het bij de rest van het water en mijn buikrib kon erbij. Beetje folie er bovenop (en een ovenschaal om de boel onder te houden) en de bak ging 24 uur in de koeling.

De rub die we de volgende dag wilden gebruiken bestond uit 3 tl bruine suiker, 1 tl cayennepeper, 2 tl uienpoeder, 2 tl knoflookpoeder, 2 tl mosterdpoeder, 1 tl gemalen komijnzaad en 3 tl gerookt paprikapoeder.

Onze buikrib ontdaan van het vlies op de ribben, dun ingesmeerd met wat mosterd en beide kanten lekker ingewreven met onze rub.

De kamado opgestookt naar zo’n 130°C. verder wat appelhout toegevoegd en mijn ribs gingen er voor zo’n 3 uur op.

In de tussentijd had ik dus tijd genoeg om een barbecuesaus te maken. De saus maakten we van 300 ml cola, 100 ml appelazijn, 40 ml worcester sauce, 200 ml tomaten ketchup, 200 ml franse mosterd, 2 ‘flinke’ eetlepels stroop en natuurlijk de specerijn die we in de rub hadden gebruikt (in dezelfde samenstelling)

Als eerste alle vloeibare ingrediënten in een pan en lekker roeren.

Daarna alle droge kruiden erbij en alles aan de kook brengen. Ik kookte het 5 minuten zachtjes door. (als je dit langer doet zal je merken dat de saus gaat indikken maar ik wilde een dunne saus)

Na 3 uur bracht ik een laagje van onze huisgemaakte barbecuesaus aan op onze ribs.

Vervolgens een half uurtje wachten en opnieuw een laagje saus aanbrengen.

Na 4 uurtjes mocht de buikrib een half uurtje rusten onder wat folie.

Na het rusten konden we de buikrib snijden, natuurlijk proeven en nog ff dopen in onze saus. De ribs waren super mals en nog net niet ‘fall of the bone’ de smaak was top. Voor herhaling vatbaar.

Bedankt voor het lezen en natuurlijk is dit ook op YouTube terug te kijken.

Door bensbq