ma. sep 26th, 2022

Als je een keer een gevulde varkens rollade wil maken is een varkens nek / procureur een uitstekende keuze.

Je zal ze niet zo snel bij de slager zien liggen maar even navragen en ze hebben het wel. Wij gebruikten een hele procureur zonder been.

Met een lang mes kan je het vlees vlinderen zodat je het later kan oprollen.

Het vlees mocht na het insnijden een nachtje in de pekel. Dit is niet noodzakelijk maar in de pekel zitten kruiden die een lekkere smaak geven aan het vlees. Verder bevat deze pekel ook colorozo zout wat zorgt voor een mooie roze kleur aan het eind product.

De volgende morgen mocht de procureur uit zijn pekel badje. even grondig afspoelen onder de kraan en droog maken.

Dan was het tijd om het vlees te gaan vullen. Eerst een beetje rub erop. Wij gebruikten een rub zonder zout. (de pekel waar het in had gelegen bevat natuurlijk al zout). Vervolgens een aantal plakjes serranoham erop.

Daar weer bovenop een laagje gesneden bosui en een mix van verse tijm, salie, rozemarijn, knoflook en peterselie. (deze mix hadden we gemaakt in de keuken machine met wat zonnebloemolie)

Dan wat geroosterde paprika (uit zo’n potje) erop en we konden het vlees weer oprollen.

Even netjes opknopen met wat slagers touw een nog wat van onze rub aan de buitenkant.

Een rollade zoals deze kan je natuurlijk op het rooster bereiden maar wij wilden het bereiden aan het spit van https://www.thebarbecuelady.nl En natuurlijk mag dan een chunk appelhout van https://rookplankje.nl/ niet ontbreken.

Verder gebruikten we de Meater+ voor de kerntemperatuur van de rollade. Die hadden we ingesteld op 67°C. Het handige van deze thermometer is dat je de temperatuur kan de barbecue ook kan aflezen op je app.

Bij een kerntemperatuur van zo’n 65°C. even lakken met een mix van Jack, olijfolie en honing.

En bij de juiste kerntemperatuur mag onze procureur 10 – 15 minuutjes rusten in de alu folie. Dan de touwtjes eraf en…snijden.

We waren erg enthousiast hoe mooi het vlees gekleurd was door de pekel en natuurlijk van onze vulling.

In de tijd dat de rollade aan het rusten was grilde we een paar halve kropjes little gem, wat halve witlofjes en wat tomaatjes.

De smaak van onze rollade was top, sappig varkensvlees, op smaak gemaakt met onze ingrediënten.

Door bensbq