ma. sep 26th, 2022

Buiten is het lekker fris dus tijd om een keer erwtensoep te maken in de Dutch oven. Meestal gebruik je daar hamschijf of bovenpoot voor maar ik wilde het maken met dik bevleesde krabbetjes.

Deze krabbetjes mochten eerst 3 dagen in de pekel voor wat extra smaak.

Natuurlijk moest er ook worst in de soep en kocht een sliert verse worst.

Na 3 dagen de krabbetjes uit de pekel, even afspoelen en een nacht laten drogen in de koelkast. De kamado opgestookt naar een deksel temperatuur van zo’n 100°C. De krabbetjes en de verse worst mochten erop met een blokje eik en wat beuken snippers. Deze beukenhouten snippers voegden we regelmatig toe voor een fijne rook.

Na een uurtje de worst gedraaid en na nog een uurtje zag de worst er zo uit. Was beetje bang dat de worst er te lang op had gelegen maar de darm was knapperig en de worst heerlijk sappig.

Na deze twee uurtjes mochten de krabbetjes er ook af. Met dit mooie rook kleurtje was ik best tevreden.

Dan werd het tijd voor onze soep. De kamado anders ingericht (roosters en plate setter eruit) en de Dutch oven plaatste we op een ring. Als eerste drie liter gekookt water in de DO, 500 gram spliterwten, 3 laurier blaadjes en natuurlijk onze gerookte krabbetjes. Kleppie dicht en met een digitale thermometer hielden we de temperatuur in de DO in de gaten.

In de tussentijd konden we de groenten gaan snijden. Kleine knolselderij, 3 aardappelen, 2 winterpenen, een prei, een ui, 2 teentjes knoflook en wat selderijblad.

Na zo’n twee uurtjes mochten de krabbetjes eruit en mijn gesneden ingrediënten erin. De krabbetjes ook fijn gesneden er uiteraard weer terug in de DO.

Uurtje later de soep een beetje stampen en de gerookte worst erbij. En na nog eens een half uurtje konden we een bordje maken.

En natuurlijk mag dan het roggebrood met katenspek niet ontbreken. Eet smakelijk!

Door bensbq