ma. sep 26th, 2022

Deze keer maakten we 2 stukken Ierse grass fed Jacobs Ladders (beef ribs) en wilden we weten of er veel verschil zou zijn bij het gebruiken van een beef rub of gewoon zout/peper.

Als eerste het dikke zeen verwijderen aan de vlees kant zodat ze eruit zien zoals de linkse. Persoonlijk vind ik dat wel belangrijk omdat dan de rub of het zout / peper beter in kan trekken.

Beetje vet aan de zijkant kan er wel opblijven.

En als je de rib omdraait verwijderen we het beenvlies, je kan dat er netjes af peuteren maar met een mes gaat dit makkelijker en veel sneller.

Eerst beide stukken ingewreven met olijfolie zodat de rub en het zout / peper beter blijft plakken. De linkse beef rib hebben we met gemalen zeezout en gemalen zwarte peper gekruid.

De rechtse met een kant en klare beef rub (moet zeggen ruikt lekker)

En beide Jacobs Ladders zijn klaar voor de barbecue.

De ribs gingen we indirect bereiden bij een temperatuur van 125°C. met een blokje eikenhout erbij. Verder gebruikten we de Meater+ om de kerntemperatuur en de temperatuur op het rooster te meten.

Na 1½ uur bereikten we een kern van 71°C. en beide stukken vlees gingen in 2 laagjes alu folie met een flinke klont boter.

Nog eens 1½ uur later bereikten we een kern temperatuur van 91°C. De Jacobs Ladders mochten een ½ uurtje gaan rusten in een nieuwe laag alu folie.

Na het rusten werd het tijd om te gaan testen.

Dit ziet er wel goed uit, kleine smoke ring (ik had maar 1 blokje eik gebruikt)

En natuurlijk in wat plakjes om te gaan proeven. Beiden waren erg mals en zeer sappig. De rib met zout / peper was erg lekker eigenlijk net zoals de rib met de beef rub. Natuurlijk had deze een andere smaak maar de volgende keer zou ik eigenlijk niet weten of ik een rub of zout / peper zal gebruiken.

Wat me wel opviel is dat degene met zout / peper een rodere kleur had wat te herleiden is dat ik zeezout had gebruikt.


Door bensbq