ma. sep 26th, 2022

Zelf eens een keer porchetta maken, van buikspek met zwoerd.

Als eerste doen we 2 eetlepels zwarte peper en 3 eetlepels venkelzaad in een koekenpan. Dit bakken we twee minuten op middelhoog vuur en schud het regelmatig even door.

Laat het even afkoelen en doe het in een vijzel, vervolgens stamp je het fijn.

Het zwoerd van het buikspek snijden we kruislings in. (het buikspek wat wij gebruikten weegt ongeveer twee kilo)

Draai dan de buik om en bestrooi de vleeskant met wat zeezout en de peper – venkel mix en een eetlepel rode peper.

Vervolgens doen we er 3 eetlepels fijn gehakte rozemarijn, tijm en salie op en 6 fijn gesneden knoflook teentjes.

Dan het buikspek stevig oprollen en opbinden met rollade touw.

Om een krokant zwoerd op de porchetta te krijgen wrijf je het zwoerd in met 2 eetlepels zeezout en 2 theelepels bakpoeder.

De porchetta gaan we bereiden bij een temperatuur van 140°C (tot een kern van 60°C.) met een blokje appelhout, natuurlijk kan je ook een andere fruitsoort gebruiken.

Het druip vet vangen we op en iedere 30 minuten smeren we het zwoerd ermee in. Wanneer we de kern van 60°C. hebben bereikt halen we de porchetta er even af en verhogen de barbecue naar 250°C.

We grillen het zwoerd nu rondom en wanneer dit wat blaren op het zwoerd gaat geven en we een kerntemperatuur hebben bereikt van ongeveer 68°C. kan ons buikspek eraf.

Na 15 minuten rusten is het tijd om onze porchetta te gaan snijden. Het zwoerdje is lekker knapperig en je ziet de mooie kruiden vulling.

En zeg zelf, ziet er toch geweldig uit. De smaken van onze kruiden komen mooi terug in onze porchetta, en ja, op deze manier kan je een heerlijke porchetta maken.

Door bensbq