ma. sep 26th, 2022

Runderwangen, waarschijnlijk niet zo bekend als kalfswangen maar als je ze eens tegenkomt moet je dit zeker eens proberen in een stoofpot.

En zoals je kan zien zit er aan één kant nog beenvlies en aan de andere zijde ook een vlies/zeen die je moet verwijderen.

Verder gaat er in onze stoofpot zoete aardappel, knolselderij, wortel, tomaat, ui, knoflook, zout, peper,bloem, laurier, kruidnagel, steranijs, jenever bessen, runderbouillon en rode wijn.

Zodra de wangen rondom schoon zijn (zenen en vliezen verwijdert) heb ik ze ingewreven met zonnebloemolie en bestrooit met gemalen zwarte peper en zeezout.

Ik wilde eens een stoofpot maken op een andere manier dus besloot ik de beide runderwangen heel te laten en ze eerst even wat rook (eik) mee te geven bij een deksel temperatuur van zo’n 150°C.

Na anderhalf uur mochten ze eraf en konden ze even in de aluminium folie zodat ik de DO (Dutch oven) op de kamado kon zetten

Zodra de DO een beetje warm was kon ik de ui en knoflook bakken in wat olie en zodra ze een beetje kleur kregen gingen er een vier eetlepels bloem bij en even meebakken. Verder een liter runderbouillon. Daarna alle gesneden groenten, de runderwangen en een flesje wijn. De kruidnagels, jeneverbessen en steranijs had ik in een theezeefje gedaan zodat ik die later makkelijk kan verwijderen uit de stoof. Deksel op de DO en de kamado dicht.

Af en toe even roeren en gelijk even wat geuren opsnuiven, wat ruikt dit geweldig.

Na vijf uurtjes was mijn stoofpot klaar, de runderwangen hadden nog steeds een mooie vorm.

Dan nog even een bordje opmaken met de groenten, aardappel en wat van de rode wijnsaus, en bovenop natuurlijk de gestoofde runderwang.

De runderwangen kon je gemakkelijk open breken, super mals en sappig door de vetjes die in de wangen zitten. De smaak van de wangen vond ik geweldig net als de groenten en saus. Mijn vrouw vond de rode wijnsaus iets te overheersend maar ik kan daar wel van genieten. Ik zou zeggen bedankt voor het lezen en hoop dat je er wat aan hebt als je ze zelf eens gaat bereiden.


Door bensbq