wo. dec 7th, 2022

Met deze post wil ik je laten zien hoe je een brisket zou kunnen bereiden. Vaak lees je dan dat er voor een graan gevoerde (grain fed) gekozen word. In principe is dat een goede keuze maar deze briskets kosten ook wel wat.


Ik had gekozen voor een Ierse gras gevoerde (grass fed) brisket om te kijken wat voor resultaat je daarmee kan krijgen. De brisket die ik had hoefde ik nauwelijks te trimmen. Het vet aan de ene kant liet ik er gewoon opzitten.

Om te weten te komen hoe de malsheid en sappigheid zou worden besloot ik om de brisket NIET te injecteren met bijvoorbeeld een bouillon. Ik weet dat dit idd bijdraagt aan een beter eindresultaat maar zoals ik al zei, we testen een Ierse brisket.

De brisket hadden we gekruid met met een beef-rub van Jackie Weight. Dit is een wedstrijd rub die perfect is voor een brisket. Maar natuurlijk kan je ook een eigen favoriete rub nemen of zelf maken. De kamado hadden we indirect ingericht, met voldoende houtskool en een paar blokken eik voor de rooksmaak. Om half 9 ’s avonds, de kamado had een temperatuur van 100/110°C, kon de brisket erop. Om de temperatuur te regelen maakte ik gebruik van een zgn ‘heatermeter’. Als 2e controlemiddel gebruikte ik de Meater+ en op deze manier had ik dus op 2 plaatsen de temperatuur van de kamado en de interne temperatuur.

De volgende morgen om omstreeks 6 uur bereikten we een kern van 71°C.

Tijd om de brisket in te gaan pakken in een dubbele laag alu folie met een paar klontjes boter erop en een scheut Bouillon. De brisket ging weer terug op de kamado om rustig verder te garen.

Om 1 uur in de middag hadden we een kerntemperatuur van 91°C. Om te controleren of de brisket klaar is prik je met een satéprikker op een paar plaatsen in het vlees. Als het voelt zonder enige weerstand kan je hem wederom inpakken in folie, vervolgens in een handdoek om te rusten voor minsten een uur. De sappen bewaar je natuurlijk.


En na zo’n 1½ uur was dit het resultaat.

De brisket voelde perfect aan, mooie rook rand maar het belangrijkste was natuurlijk hoe smaakte het?

En het smaakte perfect, mals, sappig en een lekkere smaak. De conclusie is dus dat je ook met een gras gevoerde Ierse brisket een goed resultaat kan halen!


Van de point maakten we wat burnt ends, mooie blokjes in het sap van de brisket. Nog even terug op de kamado en roer de sappen er regelmatig overheen.

En tijd om te proeven!


Door bensbq